BHS / ENG

„Svojom jednostavnošću, ali i sjajnim nastupima te vrlo promišljenim društveno angažiranim tekstovima, Sanela Halilović, danas poznatija kao Sassja, jedna je od najtraženijih novih hip hop zvijezda u regiji.“  – Dubravko Jagatić, Nacional

 Sassja dolazi iz Tuzle (BIH) i predstavlja najznačajnije žensko MC ime u regiji.

Na sceni je već nekoliko godina, a svoj prvi album objavila je u proljeće 2015. pod okriljem diskografske kuće Menart koja je objavila najjača rap-reggae-fusion izdanja u Hrvatskoj posljednjih petnaestak godina. Izdavanju albuma prethodila su dva uspješna singla, „Clash“ i „Etikete“ , čiji spotovi na YouTubeu bilježe gotovo 5 milijuna pregleda.

Album „Taktički praktično” već je u prvim danima digitalne dostupnosti osvojio brojne slušatelje i zaradio izvrsne recenzije. Sassja zna što radi, zna kuda ide i nema kompromisa kad je riječ o odabiru suradnika i pjesama za njezino prvo studijsko izdanje. U 2014. je odabrala izvrsnu internacionalnu ekipu: to su Billain (BiH), Jah Billah (CRO), Kantriman (SLO), Fokus (SRB), Max Rubadub (CH)  i Koolade (CRO) koji je i masterirao albumOsim s Mirelom Priselac Remi u singlu „Etikete“, Sassja ima još nekoliko dueta – s Frenkijem, jednim od najpoznatijih regionalnih repera, u pjesmi „Ragga naš“ koja neodoljivo asocira na dancehall 80-ih godina, a surađivala je i s popularnim crnogorskim dvojcem Who See u pjesmi „Trepere mi živci“.

Nakon mahom pozitivnih kritika albuma prvijenca te odličnog prijema kod publike, Sassja započinje s pojačanim koncertnim aktivnostima tijekom 2015. godine te nastupa na festivalima diljem regije kao što su INMusic (CRO) , Seasplash (CRO) , OK Fest (BIH) , Lake Fest (MNE) , a u kolovozu iste godine biva predgrupa Asian Dub Foundationu u okviru CMA u Dubrovniku. U jesen, kao šlag na već uspješnu godinu, dobija Wild Card nominaciju za MTV Europe Music Awards. Zahvaljujući glasovima publike, Sassja je uz 2 Cellos, Hladno Pivo, Marchela i Daniela Kajmakoskog nominovana kao Best Adria Act za 2015.godinu.

Krajem godine zatvara popularno Gričevanje u Zagrebu, te osim ljetnog singla “Za raju” objavljuje spot za pjesmu “Jemen”. godine objavljuje posljednji singl sa svog prvijenca ( “PMS”) , a zatim se pridružuje bendu Brkovi na njihovom albumu „Torzo Dade Topića“ sa singlom „Ovce“ HYPERLINK “https://www.youtube.com/watch?v=nike2p34voY”. Potom slijedi mini turneja sa Brkovima na prepunim koncertima u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Tako je Sassja u istom mjesecu nastupila u Hali Sportova u Beogradu sa Brkovima te Domu Sportova u Zagrebu sa Elementalom na proslavi njihovog osamnaestog rođandana. Svoj materijal Sassja nastavlja predstavljati uživo i u 2016. godini, a među zapaženijima je nastup u Vintage Industrial Baru u Zagrebu, koji je vjernim fanovima ostao duboko urezan u sjećanje. „U svom pregledu dosadašnje karijere i života na pozornici Vintagea, Sassja je naprosto uživala i to se osjetilo u svakoj njenoj kretnji i poviku. Njena sreća je naprosto izbijala van iz nje i njome je uspjela omađijati publiku. Ekipa je znala tekstove s cijelog albuma, ekipa je znalai tekstove pjesama koje nisu završile na „Taktički Praktično“. Bilo je naprosto nevjerojatno gledati da tako jedna malena žena uspijeva sa svakim svojim povikom izazvati delirij“, piše o ovom koncertu Ivana Tolić s portala Reggae.hr. Osvajanje regije nastavlja se ljetnom turnejom sastavljenom od nastupa na Sarajevo Beer Festivalu, šibenskom Regius Festivalu, Kunigundi u Velenju te poznatom Uprising Festivalu u Bratislavi gdje je uz Dubiozu Kolektiv bila jedini izvođač sa Balkana. U rujnu 2016. Sassja je objavila svoj novi, stilski potpuno drukčiji singl „Ništa“ kao prvi singl sa novog albuma. Osvaja radio stanice u Hrvatskoj i BIH, a na godišnjoj top listi MTV Domaćice za 2016. godinu “Ništa” zauzima 2. mjesto. Ovu pjesmu, kao i „Njemicu“ , objavljenu dva mjeseca kasnije, predstavila je u Beogradu kao predgrupa Edi Maajki u Mikser Houseu, te na samostalnoj mini turneji do kraja godine koja je osim Brucošijade FERa obuhvatila Rijeku, Knin, Novo Mesto i Dubrovnik. Sassju možete pratiti putem Facebooka, Twittera i Instagrama.